Ο Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας πραγματοποίησε μεγάλη συγκέντρωση αγροτών με θέμα τις περυσινές καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias και “τις αδικίες στις αποζημιώσεις”, τα “ραβασάκια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που βγάζουν τους αγρότες χρεωμένους”, τις νέες καταστροφές που έχουν υποστεί στην φετινή παραγωγή και για άλλα αγροτικά ζητήματα.
Οι Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας μαζί με τους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους του Πηλίου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, “πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια και δεν έχουν ικανοποιηθεί στα δίκαια αιτήματα τους”.
Καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστα Τσιάρα, που, όπως αναφέρουν, έδωσε στην τελευταία συνάντηση στη Λάρισα, η οποία περιλαμβάνει την εξόφληση των ζημιών από την κακοκαιρία Daniel “με 150 ευρώ οριζόντια και με αύξηση των πορισμάτων κατά 20%”.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας θα συμμετάσχει επίσης στην επόμενη ανοιχτή συγκέντρωση όπου καλούνται όλοι οι παραγωγοί του Πηλίου, και η οποία θα γίνει στη Τσαγκαράδα, την Παρασκευή 18 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ. στο καφέ «AgnaDi».
Αναλυτικά τα αιτήματα των αγροτών, όπως τα διατυπώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποί τους:
Να τηρηθεί η δέσμευση του Υπουργού για αύξηση στις αποζημιώσεις από τα φαινόμενα «DANIEL» και «ΕLIAS».
Ένταξη καταστροφικών φαινομένων στο πλαίσιο για αποζημιώσεις, που δεν καλύπτει τώρα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ζητείται αλλαγή, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της πραγματικής ζημιάς για όλες τις νόσους και φυσικούς κινδύνους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Άμεσα να αποσύρει η κυβέρνηση τις υπεύθυνες δηλώσεις που βάζει τους πληγέντες αγρότες να υπογράψουν για να πάρουν τα κουτσουρεμένα πορίσματα από τις καταστροφές «DANIEL» και «ΕLIAS».
Άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας.
Αναπλήρωση εισοδήματος για ζημιές από τη κλιματική κρίση σε προϊόντα που δεν αποζημιώνονται λόγω του άδικου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με 500 ευρώ/στρέμμα στα μήλα και 800 ευρώ/στρέμμα στα κάστανα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση σε γεωργικά εφόδια-ζωοτροφές, πλαφόν στα 0,07 ευρώ/KWH στο αγροτικό ρεύμα και έλεγχο στις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.
Ο αγώνας, όπως τονίζουν, θα συνεχιστεί, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις και σε άλλα χωριά και συντονισμός με άλλες αγροτικές περιοχές, “ώστε με ενότητα και επαγρύπνηση να διατηρήσουν όρθιο τον πρωτογενή τομέα της χώρας”.
www.ertnews.gr