«Θεωρώ ότι η συνδυασμένη αυτή προσπάθεια και η κινητοποίηση αυτή των αρχών, τοπικών και περιφερειακών, θα έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και ότι σε λίγες μέρες ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος θα έχει εκλείψει» ανέφερε ο Δημήτρης Κλαουδάτος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
Tην παραπάνω άποψη σχημάτισε ο κ. Κλαουδάτος, έχοντας βρεθεί ο ίδιος στο παραλιακό μέτωπο για να έχει ιδία εικόνα, όπως είπε. Σημειώνοντας ότι μια οργανική ύλη η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση, δυνητικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για τη δημόσια υγεία, ανέφερε ωστόσο ότι με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί η εικόνα είναι ήδη καλύτερη.
«Υπάρχει έντονη δυσοσμία σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Αυτό είναι δεδομένο. Η εικόνα όμως με τα ψάρια που επιπλέουν είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με προηγούμενες μέρες. Είδα συνεργεία που μέχρι το βράδυ συνέλεγαν ψάρια και αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι και οι τοπικοί φορείς αλλά και η περιφέρεια αντέδρασαν μπορεί λίγο αργά, αλλά αντέδρασαν και μάλιστα τα μέτρα που έχουν πάρει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή αυτή τη στιγμή απομακρύνονται ψάρια από τον λιμένα Βόλου, ένας αριθμός αλιευτικών σκαφών σε συνδυασμό με κάποια ειδικά σκάφη περισυλλογής περισυλλέγουν ψάρια μέσα στον Παγασητικό και κοντά στις ακτές. Τοποθετήθηκε ένα δίχτυ στις εκβολές του χειμάρρου Ξηριά, στον οποίο καταλήγουν ουσιαστικά τα ψάρια στην έξοδο της Μπουρμπουλήθρας, προχωράνε σε καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου του Ξηριά και μάθαμε ότι έκλεισε και το θυρόφραγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου, εξήγησε, ήταν τα πλημμυρικά φαινόμενα του Daniel και του Elias πέρσι το φθινόπωρο στην Μαγνησία, τα οποία ουσιαστικά πλημμύρισαν μια περιοχή περίπου διακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων εκατέρωθεν του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας.
«Εκεί έγινε, από κάποιες εκτροπές από κάποια κανάλια και ποτάμια και σπάσιμο ταμιευτήρων, εισήλθαν κάποια ψάρια σε αυτή την περιοχή. Ουσιαστικά είναι ένας πλημμυρισμένος κάμπος, πλημμυρισμένα χωράφια, στα οποία εισήλθαν ψάρια, ένας αριθμός ψαριών. Το μόνο κακό είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσα ψάρια, ποια είδη, βιομάζες, καθόλου, τίποτα. Αυτά τα ψάρια παρέμειναν εκεί περίπου ένα χρόνο. Σταδιακά ξεκίνησε η αποστράγγιση όλης αυτής της περιοχής μέσω του φράγματος της Κάρλας, ο οποίος παροχετεύει νερό στον χείμαρρο Ξηριά και αυτά τα νερά καταλήγουν στον βιότοπο της Μπουρμπουλήθρας, είναι μια περιοχή δίπλα στο λιμάνι του Βόλου, στον βόρειο Παγασητικό, όπου και τα ψάρια αυτά αρχικά όντας σε καλή κατάσταση γιατί ήταν μεγάλος όγκος του νερού, έφταναν ζωντανά στην θάλασσα. Προφανώς φτάνοντας ζωντανά ένα ψάρι γλυκού νερού με την επαφή με το θαλασσινό περιβάλλον λόγω της διαφοράς αλατότητας πεθαίνει, δεν είναι κατάλληλα κατάλληλο το περιβάλλον. Στην πορεία αυτό που γίνεται είναι ότι έχει μειωθεί αυτός ο όγκος του νερού, έχει φτάσει τώρα κάτω από τα 25.000 στρέμματα πλημμυρισμένης έκτασης. Όπως καταλαβαίνετε μειώνεται ο όγκος, έχεις πιο υψηλές θερμοκρασίες, θερμαίνεται πιο εύκολα το νερό, έχεις περιοχές με χαμηλό οξυγόνο, παρότι αυτά τα ψάρια είναι γενικά χαμηλά στην τροφική αλυσίδα και είναι πολύ ανθεκτικά, υπάρχει ένα όριο στον οργανισμό τους πόσο μπορεί να αντέξουν θερμοκρασίες και χαμηλό οξυγόνο, οπότε πολλά από αυτά πεθαίνουν είτε έρχονται σε άσχημη κατάσταση, με την έννοια ότι οι οργανικά δεν είναι καλά, είναι στρεσαρισμένοι πολύ, οπότε πεθαίνουν κατά το ταξίδι τους στον Παγασητικό είτε έχουν πεθάνει και έρχονται νεκρά στη θάλασσα» περιέγραψε ο κ. Κλαουδάτος.
«Εγώ αυτό που έχω ενημερωθεί είναι ότι οι αρχές γνώριζαν ότι υπήρχαν εκεί ψάρια. Γνώριζαν ότι αυτό το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν παρακάτω. Θεωρώ όμως ότι πιάστηκαν εξαπίνης γιατί κανένας δεν περίμενε αυτό τον όγκο και αυτή την βιομάζα να έρθει τόσο γρήγορα» σημείωσε.
Σχετικά με την ποιότητα του νερού, ο κ. Κλαουδάτος ανέφερε πως από μετρήσεις που έχει κάνει, φαίνεται πως το περιβάλλον δεν έχει επιστρέψει στα προ πλημμυρικών φαινομένων δεδομένα «αλλά έχει βελτιωθεί η κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν είναι όλη αυτή η κινδυνολογία που ακούγεται από τα διάφορα μέσα».
«Βέβαια το νερό που εισέρχεται τώρα ένα χρόνο από τις παρακάρλιες περιοχές, συνεχίζει να επιβαρύνει την κατάσταση. Η εκτίμησή μου είναι ότι αν χρειάζεται παραδείγματος χάριν ένα έτος, πιθανολογώ για να επιστρέψει σε μία κανονικότητα καλύτερη το οικοσύστημα, καθυστέρησε λίγο περισσότερο με αυτά τα νερά που ήρθαν μέσα. Τώρα, αυτή η οργανική ύλη αν παρέμενε μέσα, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως οι αρχές ουσιαστικά κάνουν όλες αυτές τις ενέργειες για να βελτιώσουν την κατάσταση, προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα, προφανώς θα υπάρχουν ψάρια τα οποία θα καταλήξουν στον πυθμένα, θα γίνουν τροφή για άλλα είδη. Προφανώς έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά όχι αυτό που ακούγεται ίσως για να δημιουργήσουμε και λίγο εντυπώσεις και για να γράψουμε και κάποιες ειδήσεις» συνέχισε ο κ. Κλαουδάτος.
Ερωτηθείς τέλος, ποιος είναι ο ορθότερος τρόπος διαχείρισης της οργανικής ύλης στην περίπτωση αυτή, ο κ. Κλαουδάτος, ανέφερε τα εξής.
«Θα μπορούσαν δυνητικά όλα αυτά τα ψάρια, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ενσίρωση, να μετατραπούν σε κάτι άλλο, ιχθυάλευρο ή λιπάσματα. Αλλά από τη στιγμή που αυτό δεν είναι μια διαδικασία εύκολη και δεν είναι μια διαδικασία ανέξοδη, θέλει προετοιμασία, μηχανήματα, χημικά, δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται μέσα σε μια βδομάδα, σε 5 μέρες, οπότε το αποκλείουμε αυτό, θεωρώ ότι η καταλληλότερη αυτή τη στιγμή μέθοδος είναι αυτή που έχει επιλέξει η Περιφέρεια και είναι της καύσης. Θα μπορούσε να γίνει και θάψιμο, αλλά προς Θεού όχι κοντά σε περιοχές που είναι ο υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο πίνουμε νερό».
www.ertnews.gr