Τι γίνεται με το άνοιγμα της εστίασης/πως θα λυθεί το αρχικό μπέρδεμα με τους ΚΑΔ

Τα επόμενα βήματα άρσης μέτρων μετά το Πάσχα, αλλά και η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκαν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το “ΟΚ” της Επιτροπής, στις έξι σήμερα το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις για την κατάργηση των SMS στο 13033 και τις διαδημοτικές μετακινήσεις, πιθανότατα από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαϊου.


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διορθώνει το μπέρδεμα με τους ΚΑΔ της εστίασης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανοίξουν από Δευτέρα τα καφέ μπαρ.


“Σήμερα ή αύριο ( Μ. Πέμπτη δηλαδή) θα εκδοθεί η ΚΥΠ που θα περιγράφει πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Θα λειτουργήσουν αρχικά μόνο οι επιχειρήσεις με εξωτερικούς χώρους, μόνο με καθήμενους πελάτες, και με ανάλογα του χώρου τραπεζοκαθίσματα. 

Θα πάμε έτσι για ένα διάστημα, να δούμε πώς συμπεριφέρονται και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο επιδημιολογικά. Ό,τι είναι σε καφέ, θα ανοίξει, και θα λειτουργήσει στους εξωτερικούς του χώρους. 

Εμείς θέλουμε τα υγειονομικού τύπου καταστήματα που χαρακτηρίζονται ως εστίασης, να λειτουργήσουν. Υπάρχουν κενά με τους κωδικούς δραστηριότητας, και σήμερα θα καταλήξουμε στο πλαίσιο”, εξήγησε ο Γ.Γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης στο Mega.


«Με όσους δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και δεν μπορούν να ανοίξουν, θα συνεχιστεί για όλο το Μάιο το πακέτο στήριξης για την εστίαση, και ως προς τα ενοίκια, και ως προς τη δυνατότητα να θέτουν το προσωπικό σε αναστολή. Για αυτούς που δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, παρόλο που επαναλειτουργεί ο κωδικός, θα συνεχίσουν να ισχύουν τα μέτρα στήριξης», ξεκαθάρισε ο ίδιος.


«Βλέπουμε μεγάλη πειθαρχία ως προς την τήρηση των μέτρων. Θέλουμε οι πολίτες να αντιληφθούν ότι είναι πολύ σημαντικός αυτός ο μήνας, δεν είναι ώρα να πάμε έξω να ξεσαλώσουμε», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σταμπουλίδης.


Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης κατέθεσε στην Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, έκτασης 4104 σελίδων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα το παραδώσει σε στικάκι στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη σημερινή τους συνάντηση.


Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ, που υποβάλλει εθνική πρόταση και η μόνη που έχει καταθέσει αναλυτικό, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο σχέδιο.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΔ

Το δικό τους «Γολγοθά» ζουν αυτές τις μέρες χιλιάδες επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04. περιμένοντας με αγωνία τις διευκρινήσεις που θα περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επαναλειτουργία της εστίασης.


Ο λόγος είναι ότι με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο ΚΑΔ 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, εξαιρούνται από την επανεκκίνηση της εστίασης στις 3 Μαΐου, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.


Προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης, ο πιο συχνός κύριος ΚΑΔ των καφέ –εστιατορίων έμεινε εκτός λένε οι επιχειρηματίες, μην μπορώντας να δουλέψουν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.


Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, μόνο λόγω της λέξης «μπαρ».


Μάλιστα, η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα νόθευσης του ανταγωνισμού.


Το ίδιο αναφέρει και η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».


Τo θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της.


Όλοι ελπίζουν ότι θα επικρατήσει η λογική και στη σχετική ΚΥΑ, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη, να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.


Η μάχη των ΚΑΔ

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:

56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)

56.30.10.03 (αναψυκτήρια)

56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)

56.30.10.03 (αναψυκτήρια)

56.30.10.07 (καφετέριες)

56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).


Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:

56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και

56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)


Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.


Σημειώνεται ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και ημιυπαίθριους με πρόβλεψη για τη χρήση τμήματος πεζοδρομίου και πλατειών όπου είναι εφικτό. Ωστόσο, απαγορεύεται η χρήση ημιυπαίθριων στεγασμένων χώρων (π.χ. μπροστά σε τζαμαρίες ή ανοίγματα), όπως ίσχυε πέρυσι.


Το αγκάθι του ωραρίου

Ακόμη ένα σημείο του νέου κανονιστικού πλαισίου για την επαναλειτουργία της εστίασης είναι το ωράριο. Τα καταστήματα θα λειτουργούν έως τις 11 το βράδυ, ενώ θα μπορούν να ανοίγουν ξανά μετά τις 5 το πρωί. Κατά το διάστημα που τα μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά, θα απαγορεύεται η εκτέλεση παραγγελιών take away.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν την υπηρεσία delivery, με εξαίρεση τη διανομή αλκοολούχων ποτών (μπίρα, κρασί, αποστάγματα) ή cocktail. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα προβλεφθεί εύλογο χρονικό διάστημα για να προλαβαίνουν οι πελάτες να επιστρέφουν στην κατοικία τους μετά τις 23.00.


Πως θα γίνει ο εφοδιασμός

Εκτός του ωραρίου, οι καταστηματάρχες θέτουν κι άλλα ζητήματα:

– Πώς θα γίνει ο εφοδιασμός των καταστημάτων εν μέσω τόσο αργιών.

– Κάποιοι εργοδότες δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το self test των εργαζομένων τους.

– Υπάρχει φόβος ότι η εστίαση μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση του ιικού φορτίου χωρίς να φταίει.

– Αρκετοί από τους εργαζόμενους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε αναστολή, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους.

– Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;

– Τι θα γίνει στην περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει γιατί δεν έχει εξωτερικό χώρο ή γιατί η επαναλειτουργία κρίνεται ουσιαστικά ζημιογόνα;


Πηγή: https://www.ot.gr/

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!