Ο Άγιος Κωνσταντίνος Βόλου από τα ανοιχτά του Παγασητικού!

Σε μια γαλανή άκρη του Παγασητικού, υψώνεται ο περικαλλής και ιστορικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Βόλου. 
Ο Ναός αυτός άκουσε τις προσευχές, τις ικεσίες, τις δοξολογίες αλλά και ενιοτίσθη τους φόβους των πιστών, αντίκρισε και περιέθαλψε την φρίκη του πολέμου, στέγασε τον τρόμο των σεισμών, δέχθηκε τα δάκρυα των πιστών που επότισαν το πάτωμα του, ενώ αισθάνθηκε και τη χαρά και την ευτυχία των ενοριτών του. 

Η ιστορία του Ναού χωρίζεται σε τρεις φάσεις

1) Στο σημείο που κτίστηκε ο πρώτος Ναός των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης υπήρχε κατά την παράδοση, πριν ακόμα ιδρυθεί η πόλη του Βόλου, πετρόκτιστο προσκυνητάρι, το οποίο ήταν αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Πιστεύεται ότι στην θέση που ήταν το προσκυνητάρι, πρέπει να υπήρχε αρχαία χριστιανική Εκκλησία των ιδίων Αγίων, η οποία για άγνωστους λόγους καταστράφηκε.

2) Με τη δημιουργία της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου, κτίσθηκε ξύλινος Ναός για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των ενοριτών. Η ανέγερση του έγινε μέσα σ' ένα μήνα και η πρώτη θεία Λειτουργία τελέστηκε σε αντιμήνσιο στις 19 Απριλίου 1898, Κυριακή των Μυροφόρων.

3) Ο νέος Ναός των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης κτίσθηκε κατόπιν αποφάσεως του τότε Δημάρχου Βόλου κ. Σπύρου Σπυρίδη, σε. σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Θεμελιώθηκε το 1927 και εγκαινιάστηκε στις 18 Μαΐου του 1936 με την προσήκουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ. 

Μία από τις πολλές ιστορικές στιγμές που γνώρισε η Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, υπήρξε και η ευλογημένη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στις 26 Ιουνίου 2002.Πηγή κειμένου

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!