Μικρό Ιστορικό της Γιορτής Βιβλίου στο Βόλο

Η έκθεση βιβλίου πρωτοξεκίνησε στο πάρκο του Δημαρχείου 1-2 χρόνια πριν τελειώσει η δεκαετία του ’70. 

Πρόεδρος τότε ο Δ. Πετρούτσος (ΟΜΗΡΟΣ), μαζί με άλλους συναδέλφους του που βιοπορίζονταν σχεδόν αποκλειστικά από το βιβλίο ως καταστηματάρχες ή και πλασιέ. 

Η προσπάθεια κοινή. 
Δηλαδή αγόραζε ο καθένας ένα μεγάλο ποσό βιβλίων, κοστολογούσαν και πακετάριζαν μαζί τα βιβλία σε ένα κοινό χώρο (το υπόγειο τυπογραφείο του Αθ. Αγιώτη στη Ν. Ιωνία πάνω σε πόρτες και πατζούρια -ως τραπέζια- κληρονομιά του Γ. Γκέσκου και με κάθε τρόπο ποδήλατα, μηχανάκια, κούρσες τα μετέφεραν στους ανοιχτούς πάγκους της πλατείας. 

Στο τέλος κάθε έκθεσης επιστρέφονταν το κόστος στους αγοραστές και τα κέρδη πήγαιναν για τις ανάγκες των μελών (ατυχήματα, προβλήματα υγείας κ.α.) μιας και το ταμείο εμπόρων ή τυπογράφων τότε δεν είχε σχετική ασφάλιση.
Τα χρόνια πέρασαν και η νέα γενιά βιβλιοπωλών του 1980 ξεκίνησε την ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ στη παραλία. 

Την πρώτη χρονιά η έκθεση έμοιαζε με πικ-νικ μιας και τα μικρά τραπεζάκια και οι ομπρέλες θαλάσσης αλλά και τα καρεκλάκια των βιβλιοπωλών ήταν αραδιασμένα γύρω-γύρω στην θέση κύματα.

Κάπου στο τέλος της ίδιας δεκαετίας μια ντόπια επιχείρηση έφτιαξε την κατασκευή που οι περισσότεροι θυμούνται τα τελευταία χρόνια. Με τις μπλε κουρτίνες και τις τσίγκινες στέγες. 

Εκεί μέσα εμείς ζήσαμε και εσείς κατά μήκος της ευθείας προς Αγ. Κωνσταντίνο πολλά Μουντιάλ ποδοσφαίρου, το Ευρωπαϊκό της Ελλάδας στη Πορτογαλία, τον ανεμοστρόβιλο που γύρισε την έκθεση τα πάνω κάτω, την οικονομική κρίση, διαγωνισμούς φωτογραφίας, αλλά και άπειρες ώρες χαράς και συνομιλίας με αναγνώστες, τα πρώτα βιβλία των μωρών σας όταν ακόμη ήταν στο καρότσι, τα Best seller, τα βιβλία ‘‘παραλίας’’, τις επιτυχίες του Dan Brown & Jo Nesbo…

Σας προσκαλούμε λοιπόν και σε αυτή την Γιορτή Βιβλίου (24η) για να φτιάξουμε τις δικές μας ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και φέτος!
24Η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ 6-14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019 ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

Αφιέρωμα γραμμένο από Χρήστος Αγιώτης.

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!