Τραγούδια ενός τρυφερού Θεού - Μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Γάκη στην Τσαγκαράδα Πηλίου

Δερβίσηδες κι ασίκηδες τραγούδια ενός τρυφερού θεού, στα πλαίσια του "4ου Φεστιβάλ Βόλου 2019" , την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9 μ.μ. στο Θέατρο "Τζένη" στην Τσαγκαράδα Πηλίου.

Η ποίηση των Ασίκηδων, των περιπλανώμενων λαϊκών τραγουδιστών της Ανατολίας μιλάει για την αγάπη.
Μια αγάπη που μοιάζει με συμπαντικό υφαντό και μας περιλαμβάνει όλους όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε σε ό, τι θεό κι αν πιστεύουμε.

Η ίδια η λέξη Ασίκης σημαίνει “εραστής”, ερωτευμένος με τη ζωή, μεθυσμένος από τα θαύματα ενός κόσμου γεμάτου μυστήριο, τρυφερότητα και ανθρώπινη ζεστασιά.

Ο θεός στην ποίηση ασίκηδων και δερβίσηδων συχνά ονομάζεται “φίλος”, “αγαπημένος”, “εραστής”.


Είναι ένας θεός που περπατά μαζί μας σαν σύντροφος και συνομιλεί μαζί μας με τη ζεστή φωνή της πείρας και της λαϊκής γλώσσας και θυμοσοφίας επομένως είναι ένας προσιτός θεός που δεν κατακεραυνώνει, που δεν εκδικείται, που δε μισεί τον άλλον, τον ξένο, το διαφορετικό, ούτε και το θεό του άλλου.

Αυτή η γλυκύτατη φανέρωση του θεϊκου στοιχείου στους τραγουδιστάδες της Καππαδοκίας είναι αυτό που έσπρωξε τον Κώστα Γάκη να μελοποιήσει τα σχετικά ποιήματα των Ρουμί, Γιουνούς Εμρέ, Χαφίζ και κάποια περσικά Ρουμπαγιάτ και να τα μοιραστεί σε μια μουσική παράσταση τρυφερότητας γλύκας, ανθρωπιάς και αποδοχής της διαφορετικότητας με μουσικά κεντήματα στο βιολί από τον Κώστα Λώλο και φωνητικά αηδονίσματα από τη Μυρτώ Καστρινάκη σε ένα πάντρεμα μουσικών στοιχείων δύσης κι ανατολής.

Κώστας Γάκης: κιθάρα, πολίτικο λαούτο, πιάνο, φωνή
Μυρτώ Καστρινάκη: φωνή, μεταλλόφωνο, μικρά σπιτικά κρουστά
Κώστας Λώλος: βιολί, κιθάρα, πιάνο, ούτι, φωνή

Εισιτήρια:
Ταμεία: 10€
Προπώληση: 8€

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!