«ALPHA» σε σκηνοθεσία & σενάριο Στάθης Αθανασίου στο Αχίλλειον

Καμιά νεκρώσιμη τιμή, μη τάφος, μη θρήνος ν' ακουστεί επάνω του. Kανένας. Σοφοκλής – Αντιγόνη.

Σύνοψη
Μια γυναίκα εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά. Η «Α» είναι μια Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση, εμπνευσμένη από το μύθο της Αντιγόνης και την τραγωδία του Σοφοκλή. Ενώ στην τραγωδία του Σοφοκλή βλέπουμε την ηρωίδα πρόθυμη να θυσιάσει τη ζωή της στο όνομα της δικαιοσύνης, η δική μας ηρωίδα δε βρίσκεται στο σημείο αυτό αλλά στον αντίποδα. Δεν είναι και δε θέλει να γίνει Αντιγόνη. Οπώς κανείς μας σήμερα.

Η ταινία
Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με κεντρικά πρόσωπα μια συμβιβασμένη αστή, την «Α» (Σεραφίτα Γρηγοριάδου), και έναν «τρομοκράτη», τον Φυγά (Τάσος Καρακύκλας).

Ο Φυγάς απευθύνεται στην «Α» για να ζητήσει καταφύγιο, εκείνη όμως αρνείται να του παρέχει βοήθεια επειδή φοβάται ότι θα θέσει την ελεγχόμενη ζωή της σε κίνδυνο. Τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα και για τους δύο, αφού ο Φυγάς εντοπίζεται και εκτελείται, ενώ η «Α» συλλαμβάνεται.

Η «Α» οδηγείται στο Δάσος, όπου οι Αρχές εγκαταλείπουν τους καταδικασμένους. Πρέπει να παραμείνει εκεί, κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του Φυγά, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι έχει τιμωρηθεί αρκετά.

Η παράσταση
Στην παράσταση, η ηρωίδα (Σεραφίτα Γρηγοριάδου) βυθίζεται στο επώδυνο προσωπικό της παρελθόν επί σκηνής, ενώ η κινηματογραφική ταινία κατακλύζει όλο το χώρο. Η θεατρική σκηνή και η ταινία, δυο παράλληλα σύμπαντα που εξελίσσονται ταυτόχρονα μπροστά στα μάτια του θεατή, αλλοιώνουν την έννοια του τρισδιάστατου χώρου σε μια συνύπαρξη του ονείρου, της πραγματικότητας, του αγγίγματος και του κινηματογραφικού cut.

Σχετικά με την παραγωγή
Από τη γέννησή του, το Αρχαίο Δράμα είχε πάντα ένα έντονο συλλογικό και πολιτικό χαρακτήρα. Εφόσον εμπνεόμαστε από αυτό, δε μπορούμε να είμαστε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Καλώντας μια ομάδα περισσοτέρων των 30 νέων καλλιτεχνών να συνεργαστεί με τη βασική καλλιτεχνική ομάδα, επιλέξαμε το δρόμο της χρηματοδότησης από το κοινό για την υλοποίηση του project και επιτυχώς καταφέραμε να φέρουμε κοντά 607 ανθρώπους οι οποίοι έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν πραγματικότητα αυτό το εγχείρημα.

Η «Α» είναι το πρώτο συλλογικό έργο στην Ελλάδα αποκλειστικά χρηματοδοτημένο από το κοινό, το οποίο δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας αλλά φτάνει από την Ισπανία στην Αργεντινή και από την Τσεχία στον Καναδά και πιο πέρα.

Η κινηματογραφική «Α» συμμετείχε μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Slamdance Film Festival, τη μεγαλύτερη κινηματογραφική και new media συνεύρεση των Η.Π.Α., ενώ σαν παράσταση παρουσιάστηκε στο Sani Festival, σε βιομηχανικό χώρο στον Ελαιώνα, στο θέατρο Απόλλων σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση είναι διαρκώς εν εξελίξει και σε κάθε χώρο έχει παρουσιαστεί με διαφορετική μορφή.

Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος
Στάθης Αθανασίου IMDB | Website | Facebook
Ο Στάθης Αθανασίου σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Pecs στην Ουγγαρία, animation στη σχολή Digital Art School στην Αθήνα και σκηνοθεσία στο New York Film Academy στο Λονδίνο.

Η δουλειά του στο σύγχρονο θέατρο σε συνεργασία με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός και ο Θοδωρής Αμπαζής, έχει ταξιδέψει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ θεάτρου όπως Festival d’Automne á Paris, Kunsten Festival des Artes, Wiener Festwochen, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Warszawa Centralna, Festival de Teatro Internacional do Bello Horizonte, Cairo International Festival of Experimental Theatre.
Μετά τη συμμετοχή του στο 3ο Berlinale Talent Campus και σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας των μικρών μήκους ταινιών του, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “DOS” βραβεύθηκε και συμμετείχε σε περισσότερα από 10 διεθνή φεστιβάλ.
Με την τελευταία του δουλειά «Α», έφερε για πρώτη φορά το crowd-funding στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση στην οποία ο κινηματογράφος συνυπάρχει σαν ηθοποιός δίπλα στην επί σκηνής ηρωίδα.
Το 2017 ήταν Artist in residence στο Watermill Center του Robert Wilson, είναι μέλος του ARCH, του θεατρικού αρχείου της θρυλικής Societas Raffaello Sanzio (Romeo Catsellucci) και Official Programmer του φεστιβάλ Slamdance.


Την Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 στις 9:15 μ.μ. στο Αχίλλειον - Στα πλαίσια του "4ου Φεστιβάλ Βόλου 2019"

Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 5€

Αχίλλειον: Αργοναυτών 54, Βόλος
Τηλ. 2421 035551.

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!