«Μήδεια - Μηδέν στο κόκκινο» - Θεατρικός μονόλογος της Σοφίας Διονυσοπούλου στο Αχίλλειον

Στα πλαίσια του "4ο Φεστιβάλ Βόλου 2019" που διοργανώνεται από 6 έως 25 Ιουνίου και από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου, στον Βόλο και το Πήλιο. υποδέχεται την αγαπημένη του Δέσποινα Σαραφείδου για ακόμη μια φορά!

Ένα κείμενο γραμμένο σε στίχο και εμπνευσμένο από το μύθο που προϋπήρχε του Ευριπίδη, όπου η Μήδεια θυσιάζει τα παιδιά της στην Ήρα για να τα σώσει από την οργή του όχλου, προσφέροντάς τους έτσι την αθανασία. Έργο βαθιά πολιτικό και αντιρατσιστικό, φέρνει σε αντιπαράθεση δύο κόσμους, τον κόσμο της Φύσης και τον κόσμο των αστών.


Γραμμένο ως διάλογος (με μία Μήδεια μάγισσα, που μαντεύει το μέλλον, και μια άλλη που βιώνει το ζοφερό παρόν), στο θέατρο ανεβαίνει ως μονόλογος με το χαρακτήρα να συγκρούεται ανάμεσα στις δύο προσωπικότητές του, με την ακρίβεια αλλά και την ελευθερία στη μουσικότητα που δίνει η παρτιτούρα.
Η παράσταση χρησιμοποιεί ανατολίτικες τεχνικές και δίνει έμφαση στη σωματικότητα.

H «Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο» ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος από 17 Ιανουαρίου έως 16 Φεβρουαρίου 2018. 
Παρουσιάστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Μονοδράματος «Monofest ’18 Tiyatro Medresesi» (Τουρκία, Σεπτέμβριος 2018).
Το έργο «Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο» έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Sestina το 2016. Εχει μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά μαζί με τα έργα Ιφιγένεια της Ευριπίδου και Νεροπομπή σε ενιαίο τόμο με τίτλο Mers du vent από τον εκδοτικό οίκο Les nouvelles Editions Place (2017).

«Μήδεια∙ μηδέν στο κόκκινο»
Κείμενο - Σκηνοθεσία - Εικαστική επιμέλεια: Σοφία Διονυσοπούλου
Στέμμα, κρινολίνο: Alexander Collections
Μουσική επιμέλεια: Μαρίνα Μέντζου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης
Επικοινωνία: Κατερίνα Γρυλλάκη
Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου
Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου 1+1=1

Εισιτήρια
Ταμεία: 9€
Προπώληση: 7€

ΕΓΡΑΨΑΝ:
«Η μελετημένη κινησιολογία αλλά και ο ποιητικός λόγος οδηγούν σταθερά την ερμηνεία της Δέσποινας Σαραφείδου. Η εσωτερική πάλη που αναπαρίσταται με το ιδιόρρυθμο παιχνίδι με τη σκιά είναι εντυπωσιακή. Η Μήδεια της Σαραφείδου έχει ήδη ανέβει στο άρμα με τους δράκοντες, ίπταται επί των εγκοσμίων, ακούγοντας τους προγονικούς νόμους να υπαγορεύουν τα μελλούμενα».
Νάγια Παπαπάνου, BOEMRADIO.GR 31-1-2018

«Η χρυσαφιά βασίλισσα-μάγισσα και η πορφυρή παθιασμένη γυναίκα “εγκλωβίζονται“ σε μια σπουδαία κινησιολογική παρτιτούρα. Τα δύο πρόσωπα συγχωνεύονται και συγκρούονται με υποδειγματική ένταση και ευαισθησία από τη Δέσποινα Σαραφείδου.
Μια ποιητική μυσταγωγία».
Πέτρος Ροδόπουλος, DIASTIXO.GR 26-1-2018

«Η αβανταδόρικη ματιά της Σοφίας Διονυσοπούλου υπόσχεται μια αδιαμφισβήτιτη θεατρική προίκα, ένα πέπλο εικαστικής αντίληψης που οδηγεί σε μονοπάτια εσωτερικών διαδρομών.
Μια πρόταση μανιφέστο».
Ζωή Τόλη, ENETPRESS.GR 1-2-2018

«Όλες οι Μήδειες μαζί.
Η Μήδεια της Διονυσοπούλου εισηγείται τον καθαρτικό, λυτρωτικό ρόλο του φόνου σε αντίθεση με το έγκλημα της παιδοκτονίας που συνιστά διαπολιτισμικό ταμπού. Στρέφεται ως σούφι σε ρυθμούς κοσμογονικούς. Το ανορθόλογο στοιχείο που κομίζει την ενθρονίζει στο πάνθεον των καταραμένων ψυχών και της προσδίδει δαιμονικό μέγεθος, επισείοντας μια μόνιμη απειλή κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Το κείμενο δίνει τη δυνατότητα στο αδρό πρόσωπο της Δέσποινα Σαραφείδου να κινηθεί σε μια ευρύτατη γκάμα εκφράσεων και να εντυπωσιάσει με τα μέσα της εκτυλίσσοντας μια άρτια τοπογραφία συμβόλων και παραδηλώσεων [...] ως άλλη θεά των όφεων του μινωικού πολιτισμού».
Νίκος Ξένιος, BOOKPRESS.GR 13-2-2018

«Μια παράσταση που πρέπει να δει όποιος ενδιαφέρεται για κάτι διαφορετικό και όποιος έχει εντρυφήσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία».
Κατερίνα Μαντέλη, KATERINAMANTELI.GR 18-1-2018

Αχίλλειον: Αργοναυτών 54, Βόλος
Τηλ. 2421 035551.

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!