Εικαστική εγκατάσταση με θέμα "Ο Ναός του Τεχνοαστικού" στο λιμάνι Βόλου

Την Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 στις 6 μ.μ. στο λιμάνι βόλου, στα πλαίσια του φεστιβάλ βόλου θα στηθεί εικαστική εγκατάσταση με θέμα "Ο Ναός του Τεχνοαστικού"


Η θρησκευτικότητα είναι διαδικασία εσωτερική. Ταξίδι προσωπικό. Πορεία προς τα μέσα. Στο ταξίδι αυτό δεν σταματάμε να σηκώνουμε πέπλα. Κι εδώ, σ ́ αυτό το ταξίδι το κυρίαρχο μάλλον δεν είναι το Φως. 

Αλλά το Σκότος το στιλπνό. Από το σκοτάδι περνάμε στο φως. Μέχρι το επόμενο πέπλο που θα μας το κρύψει. Τα πέπλα που παραμερίζουμε δεν είναι αλλότρια. Αλλά ούτε γνωστά. Είναι πνευματικά πέταλα ενός άγνωστου εαυτού. Του εαυτού μας.

Αυτή η μοναχική πνευματική πεζοπορία λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον πολύβουο. Πολυφασματικό. Λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον αστικό. Όπου τα όρια του φυσικού και του ψηφιακού έχουν προ πολλού αναιρεθεί. 

Η θρησκευτικότητα ως έκφανση πια αστική χρειάζεται να διερευνηθεί. Ο αστικός ενοφθαλμισμός της πνευματικότητας και το αντίστροφο είναι πλέον μια εμπειρία κοινή.

Στο ταξίδι αυτό, στο μοίρασμα αυτής της προσωπικής εμπειρίας, τα συστήματα και οι παραδόσεις δεν είναι τα μοναδικά σημεία αναφοράς. Ένας νέος οδικός χάρτης χρησιμοποιείται.

Σε έναν νέο, συνεχώς ανανεούμενο οδικό χάρτη προστρέχουμε.
Γραμμένο όχι από άλλους. Αλλά από εμάς. Όπως η πυξίδα έχει ανάγκη ένα πεδίο μαγνητικό. Έτσι η ιδιαίτερη θρησκευτικότητα μας. Έχει ανάγκη από ένα Ναό.

Ο Ναός του ΤεχνοΑστικού είναι ένα αστικό μεταφυσικό κρυπτογράφημα. Μια γενεσιουργία ουτοπική.
Είναι ο πνευματικός πυροκροτητής μιας εσωτερικής ένωσης:
Της εξωτερίκευσης μιας εσωτερικότητας.

Ο Ναός του ΤεχνοΑστικού είναι μια εγκατάσταση προσωπικής αλήθειας. Κι ο καθένας από εμάς χρειάζεται να αφηγηθεί μια μόνο αλήθεια. Τη δική του. Τίποτα άλλο.

Αφορά την εγκατάσταση εντός του αστικού ιστού της πόλης του Βόλου ενός υβριδικού «ναού θρησκευτικότητας» φτιαγμένου από ύφασμα (πέπλα). Αντλεί έμπνευση από την κεντρική θεματική του φεστιβάλ και την αναδυόμενη θεωρία του ΤεχνοΑστικού, μια θεωρία αναγέννησης του αστικού τοπίου μέσα από την συνδυασμένη χρήση της τέχνης και της τεχνολογίας με απώτερο σκοπό τον εμπλουτισμό της αστικής εμπειρίας. 

Περιλαμβάνει εσωτερικά εγκατάσταση video art του έργου «Στοιχεία Πυξίδες» (4 οθόνες), βασισμένο στις αφηγήσεις πολιτών πάνω σε προσωπικές εμπειρίες θρησκευτικότητας.

Συμπληρωματικό έργο video art «Έσω Οφθαλμός» προβάλλεται στην οροφή της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση - ναός επιχειρεί να προβάλει την κεντρική θεματική μέσω μιας πολυεπίπεδης ενεργοποίησης των επισκεπτών με ένα τρόπο αλληλεπιδραστικό χρησιμοποιώντας ποιότητες αρχιτεκτονικές, ακουστικές, οπτικές, τεχνολογικές. 

Ο ναός θέτει στο επίκεντρο τον κύριο και επικαρπωτή του. Τον ίδιο μας τον εαυτό.

Συντελεστές
Κωστής Τσιάχας – δημιουργία/επιμέλεια Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου – επιμέλεια
Νίνα Χατζηθεοφίλου – αρχιτεκτονική μελέτη

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!