"Το σκλαβί" σε σκηνοθεσία Κατερίνας Στάικου από την ομάδα Act & Play

Στα πλαίσια του "4ου Φεστιβάλ Βόλου 2019" την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 στις 9 μ.μ. στο Άξιον εστί, Προφήτη Ηλία, 12 στο Βόλο θα ανέβει η θεατρική παράσταση "Το Σκλαβί" σε σκηνοθεσία Κατερίνας Στάικου.


Παλιά, πολύ παλιά, τότε που τα βιβλία τα γράφανε στο χέρι, γεννήθηκε το Σκλαβί, το παιδί του βασιλιά και μιας σκλάβας. Ύστερα γεννιέται και το Βασιλόπουλο. 

Τα παιδιά μεγαλώνουν σαν αδέρφια με έντονη ωστόσο την κοινωνική διαφορά. Κάποτε το Βασιλόπουλο θα ερωτευτεί τη ζωγραφιά μιας κοπέλας και θα ταξιδέψει, μαζί με τον αδερφό του, ως τα πέρατα του κόσμου προκειμένου να τη βρεί. 

Ξεδιπλώνεται τότε ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια και δοκιμασίες. Όταν τελικά τη βρίσκουν εκείνη δεν ερωτεύεται το Βασιλόπουλο, αλλά το Σκλαβί, που ποτέ δε θα παραδεχτεί πως την αγάπησε…

Σκηνοθετικό σημείωμα
Όταν μου ανακοινώθηκε η θεματική του φεστιβάλ (Θρησκευτικότητα), αναρωτήθηκα ποιό παιδικό θεατρικό έργο θα μπορούσε να φιλοξενήσει αυτό τον όρο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών (παιδιών- θεατών και παιδιών- ηθοποιών).
Επέλεξα «Το Σκλαβί» και έκανα ένα πείραμα.
Διάβασα το έργο στα παιδιά και έπειτα τους ρώτησα αν πιστεύουν πως σχετίζεται με το θέμα του φεστιβάλ. «Μα Κατερίνα, πίστη δεν είναι και ο έρωτας;» «Το Σκλαβί παρουσιάζεται σαν ένας άλλος Ιησούς» «Οι περισσότερες θρησκείες μιλάνε για την αγάπη κι αυτό το έργο είναι ένας ύμνος προς αυτή»...
Με πυξίδα το αλάνθαστο ένστικτο των παιδιών, την αυθόρμητη και άλλοτε αθώα συναισθηματική νοημοσύνη των εφήβων, καταλήξαμε επίσημα στο Σκλαβί.

Δημιουργήσαμε μια παράσταση για 11 ηθοποιούς (παιδιά- εφήβους), χρησιμοποιώντας πολλά στοιχεία Σωματικού Θεάτρου, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις γρήγορες αλλαγές ρόλων, σκηνικών αντικειμένων, καθώς και το λιτό σκηνικό χώρο, τον οποίο και εκμεταλλευτήκαμε σαν ένα δημιουργικό περιορισμό, για να χτίσουμε το βασικό άξονα της παράστασης.
Τέλος, «πειράξαμε» τις μουσικές ενορχηστρώσεις, θέλοντας να δώσουμε μια πιο φρέσκια νότα στο έργο, και τις ντύσαμε με χορογραφίες άλλοτε σχολιάζοντας το έργο και άλλοτε εξυπηρετώντας τις σκηνικές αλλαγές χώρου.

Αντιμετωπίζοντας τα παιδιά, πάντα, σαν ένα εν δυνάμει κοινό ενηλίκων και πιστεύοντας ακράδαντα τα λόγια του Μικρού Πρίγκιπα πως «από μόνοι τους οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ποτέ τίποτε κι είναι πολύ κουραστικό για τα παιδιά να τους δίνουν κάθε φορά εξηγήσεις», δε θεωρώ πως υπάρχει παιδικός τρόπος παρουσίασης ενός έργου.
Έτσι λοιπόν, δουλέψαμε και στήσαμε μία παράσταση με όλα εκείνα τα εργαλεία που απαιτούνται για οποιαδήποτε παράσταση, ανεξαρτήτου ηλικίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δη.Θε Κηφισιάς – Ομάδα Act & Play (εφηβική ομάδα)
Σκηνοθεσία- Υποκριτική Διδασκαλία: Κατερίνα Στάικου
Χορογραφία: Δανάη Μορφονιού
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Παίζουν: Αντώνης Χαβελές, Βαγγέλης Σιακωτός, Βασιλική Καραγιάννη, Βιβιάννα Μιχαλοπούλου, Γιάννης Νικολάου, Γιώργος Ανδρεαδάκης, Εύη Καλογράνη, Ηλίας Βάσσος, Κλειώ Σουργιαδάκη, Ξανθίππη Νικολάου και οι μικροί Αλίκη Κοκκόλα, Λευτέρης Καλογράνης.

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 8€ ανά παιδί/συνοδός

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!