4ο Φεστιβάλ Βόλου 2019

Το Φεστιβάλ Βόλου ανοίγει για 4η συνεχή χρονιά την αυλαία του από 6 έως 25 Ιουνίου και από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου, στον Βόλο και το Πήλιο.


Ολόκληρο το πρόγραμμα του "4ου Φεστιβάλ Βόλου 2019" αναλυτικά εδώ
Τι είναι το Φεστιβάλ Βόλου
Το Φεστιβάλ Βόλου είναι το πρώτο μέρος μιας μεγάλης πολιτιστικής ατζέντας η οποία εκτείνεται σε βάθος χρόνου 40 εξαμήνων. Μεσοπρόθεσμος στόχος της ατζέντας είναι η “ευρυζωνική” δικτύωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στη βαλκανική χερσόνησο και μακροπρόθεσμος στόχος η αντίστοιχη δικτύωση του σύγχρονου βαλκανικού πολιτισμού στην βόρεια λεκάνη της Μεσογείου. 

Σκοπός είναι ο πολιτισμικός και πολιτιστικός διάλογος και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών διαμέσω του ελληνικού πολιτισμού καθώς αυτός θα βρίσκει ολοένα τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Αφορμή της ατζέντας υπήρξε η περιρρέουσα κατάσταση του ελληνικού κοινωνικο-πολιτικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι κατά την περίοδο 2000 – 2014 με αποκορύφωμα την περίοδο 2009 – 2012. 

Η ατζέντα, πρώτο μέρος της οποίας είναι το Φεστιβάλ Βόλου, χωρίζεται σε 4 περιόδους κάθε μία εκ των οποίων έχει τις επιμέρους φάσεις της: Η λογική της ανάπτυξης των τριών τελευταίων περιόδων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πως αναπτύχθηκε σε μικροκλίμακα η πρώτη περίοδος, η οποία επί της ουσίας θα αποτελέσει έναν οδηγό και παράλληλα μια μικρογραφία μελέτης του συνόλου της ατζέντας.

Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, μουσική, φωτογραφία από διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες συνθέτουν το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που έρχεται σαν κύμα να μας παρασύρει στους ρυθμούς της τέχνης και του πολιτισμού. 
Ο λόγος που δημιουργήθηκε
Το Φεστιβάλ Βόλου δημιουργήθηκε ως ένα μέσο προκειμένου η τέχνη να αποκεντρωθεί από τα μητροπολιτικά κέντρα αλλά και ως ένα μέσο δικτύωσης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού σε περιφερειακό και στη συνέχεια βαλκανικό επίπεδο. Βασικός στόχος της ατζέντας του Φεστιβάλ Βόλου είναι η περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Ο Βόλος δεν επελέγη τυχαία.

Η ομάδα που ξεκίνησε το πόνημα με τίτλο Φεστιβάλ Βόλου, ήταν η ίδια με αυτήν που ανασύστησε εθελοντικά το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου μετά από χρόνια υπολειτούργίας του ανακτώντας εκ νέου την εμπιστοσύνη του κοινού του Ναυπλίου, μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι επέλεξαν τον Βόλο προκειμένου να εφαρμόσουν την εκκίνηση του οράματος. 

Ο Βόλος, μια πόλη που ισαπέχει από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με έντονη μυθολογική και ιστορική υπόσταση, επίνειο του θεσσαλικού κάμπου, με το Πήλιο να του παραστέκει Χειμώνα – Καλοκαίρι, πλούσια σε γεωγραφική ομορφιά και ιστορικές πρωτοπόρες προσωπικότητες. 

Μια πόλη που με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό εφαλτήριο και παράλληλα καλλιτεχνικό προμαχώνα στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα που διαμορφώνει τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ Βόλου είναι ως επί το πλείστον κάτοικοι της πόλης, άνθρωποι οι οποίοι προσλαμβάνουν τον παλμό της και επέλεξαν να επιβιβαστούν στο τρένο του Φεστιβάλ με σκοπό να συνεισφέρουν στην πολιτιστική -και όχι μόνο- ανάπτυξη και ανάδειξη του τόπου τους.

Στόχοι 2019
Καθώς μπαίνει στο 8ο εξάμηνο διεξαγωγής του και στην 4η διοργάνωση του, το Φεστιβάλ Βόλου αυξάνει σημαντικά το ποιοτικό επιπέδο των δράσεων και παράλληλα ενεργοποιεί χωριά του Πηλίου όπου και παρουσιάζει μέρος των εκδηλώσεων του. 

Στόχος είναι το από εδώ και πέρα σταθερά αυξανόμενο ποιοτικό επίπεδο των δράσεων του, ο ανοιχτός διάλογος με το κοινό μέσω των θεματικών ταυτοτήτων του, η αύξηση μετακλήσεων προς και από την πόλη του Βόλου, η προσέγγιση ευρύτερου φάσματος του κοινού, η σταθερή αύξηση των θεατών στις εκδηλώσεις του, η καθολική προσβασιμότητα σε σταθερά αυξανόμενο κομμάτι του προγράμματος εκδηλώσεών του, η παρουσίαση πρωτοποριακών θεαμάτων, η δικτύωση με αντίστοιχης φιλοσοφίας φεστιβάλ και τέλος η αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. 

Τον Σεπτέμβριο 2019 στέλνει επιλεγμένες παραστάσεις του καλλιτεχνικού του προγραμματισμού στο φεστιβάλ Μύλος Παραστατικών Τεχνών Λάρισας, ενώ από τον Νοέμβριο του 2019 το Φεστιβάλ Βόλου επιχειρεί πλέον και στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με το Φουγάρο και το Δήμο Ναυπλιέων, όπου και παρουσιάζει επιλεγμένες δράσεις του καλλιτεχνικού του προγραμματισμού, με σκοπό να ενεργοποιήσει την εκεί κοινότητα αλλά και να εκκινήσει τη δικτύωση με τις επιλεγμένες πόλεις (Λάρισα, Ναύπλιο, Ιωάννινα, Σκόπια, Βελιγράδι).

Η στοχοθεσία του Φεστιβάλ Βόλου 2019 είναι:
- Βελτίωση της αξιοπιστίας μέσω της ποιοτικής αύξησης των εκδηλωσεων του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
- Χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με το κοινό μέσω της προσωπικής παρουσίας των διοργανωτών του φεστιβάλ στις εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
- Περαιτέρω εκπαίδευση του κοινού και δημιουργία συνθηκών ανοιχτού διαλόγου με αυτό, μέσω της φετινής θεματικής του ταυτότητας (Θρησκευτικότητα) και μέσω του συνόλου των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.
- Αύξηση τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά της καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας καθώς και των μετακλήσεων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών σχημάτων προς και από την πόλη του Βόλου.
- Αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
- Δικτύωση του Φεστιβάλ με άλλα φεστιβάλ σε εθνικό επίπεδο
- Αύξηση θεατών στις δράσεις σε εσωτερικούς χώρους
- Αύξηση θεατών στις δράσεις σε εξωτερικούς χώρους 
- Αύξηση “τακτικών” θεατών

Φεστιβάλ Βόλου: Ο θεσμός που μέσα στα 8 πρώτα εξάμηνα του κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση της Μαγνησίας και παράλληλά να αναβαθμίζει σταθερά το πολιτιστικό προφίλ της περιοχής στον ελλαδικό χάρτη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Νίκος Φυτάς – Συνολική Επιμέλεια Φεστιβάλ Βόλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς τη Μόσχα και τη Νίκαια. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες λόγω του περιβάλλοντός του. Σπούδασε οικονομικά στο ACG και θεατρολογία στο ΤΘΣ Ναυπλίου. 
Μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους Έλληνες και ξένους δασκάλους του θεάτρου. 

Το 2013, μαζί με την ομάδα συνεργατών του, ανασυστήνει το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου μετά από χρόνια υπολειτουργίας του. Στον ένα χρόνο που υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου κατάφερε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού της πόλης. 

Από το 2015 εγκαθίσταται στον Βόλο με στόχο να φέρει εις πέρας την ατζέντα του Φεστιβάλ Βόλου, μια ατζέντα 40 εξαμήνων που ο ίδιος σχεδίασε με στόχο την εξωστρέφεια και δικτύωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού καθώς και την αποκέντρωση της τέχνης. 

Η ομάδα του Θέατρο της Εμπειρίας στα 8 χρόνια ύπαρξης της μετράει 17 πρεμιέρες σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας. Ασχολείται επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με την υποκριτκή διδασκαλία, με το video editing, με την εικαστική δημιουργία και τη ραδιοφωνική παραγωγή. 

Συνεργάζεται σταθερά με το Μουσείο Πόλης Βόλου στο οποίο και εκθέτει 2 video art εγκαταστάσεις. 

Ηγείται της ερευνητικής ομάδας Θέατρο της Εμπειρίας ενώ παράλληλα είναι συνιδρυτής της εταιρίας οπτικο-ακουστικών θεαμάτων Civil Productions. Έχει τη συνολική επιμέλεια του Φεστιβάλ Βόλου. 

Πέγκυ Τριανταφυλλοπούλου – Οργάνωση Παραγωγής / Δημόσιες Σχέσεις Φεστιβάλ Βόλου
Γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Αρχαιολογίας και υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Κλασική Αρχαιολογία.

Το 1991 τοποθετήθηκε ως Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, όπου και ασκεί τα καθήκοντά της έως σήμερα. Το κύριο ανασκαφικό της έργο επικεντρώνεται στην περιοχή της αρχαίας Δημητριάδος, Σωρού, Παλαιών και Νέας Ιωνίας και Αγχιάλου. Στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων έχει εργασθεί και σε άλλες περιοχές όπως στις Βόρειες Σποράδες και αλλού. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη μελέτη της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής στη Θεσσαλία.

Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει πάρει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα ΙΑΚΑ), το Πανεπιστήμιο Καλαμάτας, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Γαλλίας ( CNRS ), Δημόκριτο , ΚΕΡΑ κ.α.

Συμμετείχε στη Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη για την επανέκθεση στο παλιό κτίριο του Μουσείου Βόλου το 2004, καθώς και στη Β΄ Φάση της Μουσειολογικής-Μουσειογραφικής μελέτης για το Μουσείο Βόλου, το 2009 (επιλογή υλικού, τρόπος έκθεσης, εποπτικό υλικό - λεζάντες και ενημερωτικά κείμενα).

Στα πλαίσια της προστασίας αρχαιολογικών χώρων έχει συντάξει Σχέδιο – Πλάνο (Master Plan) για την ενοποίηση των μνημείων και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Δημητριάδος, εγκεκριμένο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Συμμετέχει στην εκπαίδευση φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα ΙΑΚΑ, στη συγγραφή αρχαιολογικού ημερολογίου, καταγραφή ευρημάτων, φωτογραφία και αρχαιολογικό σχέδιο.

Έχει διδάξει στα ΚΕΚ του Δήμου Βόλου, σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία της περιοχής του Βόλου.

Συνεργάζεται με σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου στα πλαίσια διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μνημεία της αρχαίας Δημητριάδας.

Συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΑ με ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα και θεματικές περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους ευθύνης της.
Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε πολλά επιστημονικά εγχειρίδια.
Από το 2017 ασχολείται με την παραγωγή και επικοινωνία του Φεστιβάλ Βόλου, ως νόμιμη εκπρόσωπός του.

Χρήστος Σχοινάς – Οργάνωση/Εκτέλεση Παραγωγής Φεστιβάλ Βόλου
Ο Χρήστος Σχοινάς γεννήθηκε στον Βόλο το 1993. Έχει πτυχίο αρμονίας, δίπλωμα αρμονίου και επίπεδο Μέση 3 στο πιάνο καθώς και βασικές γνώσεις κρουστών. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης και ειδικεύεται στην μουσική για κινηματογραφικές ταινίες, video-sound editing και την σκηνοθεσία.

Είναι στην ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Βόλου τα τελευταία 3 χρόνια, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό παραστάσεων στην πόλη του Βόλου απο το 2016 ως μουσικός, συνθέτης, sound designer, βοηθός σκηνοθέτη. 

Ασχολείται επαγγελματικά με video edit και μίξη ήχου καθώς και την ραδιοφωνική παραγωγή ενώ είναι συνιδρυτής της εταιρίας οπτικο-ακουστικών θεαμάτων Civil Productions μαζί με τονν Νίκο Φυτά.

Νίκος Κίτσος – Δημιουργικό Υλικό και Εικόνα Φεστιβάλ Βόλου

Ο Νικόλαος Κίτσος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο Μαγνησίας.
Τελειώνοντας το σχολείο, έχοντας κατασταλλάξει είδη στον χώρο των καλιτεχνικών, πήγε στο Μάντσεστερ όπου πήρε το Foundation Diploma in Art & Design στο MMU (Manchester Metropolitan University). Eπιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε να ακολουθίσει τον δρόμο της Γραφιστικής, σπουδάζοντάς την στην ΑΚΤΟ Αθήνας.

Οι δουλειές του μέχρι σήμερα περιλλαμβάνουν:
2 Εξώφυλλα δίσκων μουσικής (NAXATRAS EP, BRAH TAHN), Λογότυπα, Επαγγελματικές Κάρτες, Σχεδιασμός Μενού για το καφε-μπαρ Poco Pico, Aφίσσες, καθώς και το δημιουργικό υλικό του Φεστιβάλ Βόλου 2018 και 2019.

Αυτή τη στιγμή είναι ο νεότερος σε ηλικία υπέυθυνος δημιουργικού στην εταιρία Super Course Publishing.


Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα - Καθημερινά θα ανεβαίνει και όλο το πρόγραμμα αναλυτικά μέσα από το volosevents.gr

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!