«24 Ελληνικών χορών» στο θέατρο Ν. Ιωνίας

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 20:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στο πλαίσιο του "Χειμανανθου 2019" θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική συναυλία «24 Ελληνικών Χορών» του Φιλλίπου Τσαλαχούρη σε ειδική μεταγραφή για τέσσερα χέρια σε δύο πιάνα. 

Ο ίδιος ο συνθέτης αναφέρει «Αν και ακολούθησα για κάθε χορό διαφορετικό τρόπο εργασίας τήρησα σε όλους κάποιες βασικές μουσικές αισθητικές αρχές. Δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να παρασυρθεί από τις δυνατότητες που μου παρέχουν οι κατακτήσεις της σύγχρονης μουσικής. Δεν πιστεύω πως η φόρμα αυτή προσφέρεται για υπέρ-επεξεργασίες ή πολύπλοκες συνθετικές κατασκευές. 

Η καθαρότητα ήταν ο στόχος και διαπίστωσα πως είναι ότι δυσκολότερο η κατάκτησή της. Αποφάσισα να σταθώ προσανατολισμένος στην ομορφιά του κάθε χορού. Προσπάθησα πρώτα να διαμορφώσω εντός μου μία εντύπωση για κάθε χορό την οποία στη συνέχεια έβαλα στόχο να ανασυστήσω, να αναμορφώσω αναδεικνύοντας τα στοιχεία εκείνα που φέρουν την ομορφιά. 

Η συγκεκριμένη φόρμα των συμφωνικών χορών που έχουν τιμήσει με το ταλέντο και τη δουλειά τους μέγιστοι συνθέτες στην ιστορία της μουσικής δεν υπήρξε ποτέ πεδίο άσκησης τεχνικών ή καμβάς παράθεσης ευρημάτων. Η μουσική πρέπει να κυλάει αβίαστα και να ηχεί φυσικά. Οι όποιες επεξεργασίες πρέπει να έχουν βαθιές ρίζες στα συστατικά στοιχεία του χορού και να παραμένουν σε κάθε περίπτωση προσδεμένες στο βασικό σχήμα. 

Η ανέλιξή τους θα πρέπει να ταξιδεύει το νου στο χρόνο και όχι τις νότες στο χαρτί. Με σκέψεις σαν αυτές που προανέφερα αφιερώθηκα για περισσότερους από είκοσι μήνες στο έργο της σύνθεσης των χορών».