Μονοήμερη εκδρομή με 20€ σε Καλαμπάκα, Μετέωρα &Τρίκαλα το Σάββατο 17.11

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου το Σάββατο 17 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει μονοήμερη εκδρομή στην Καλαμπάκα, τα Μετέωρα και τα Τρίκαλα με κόστος συμμετοχής 20€.

Πρόγραμμα
Συγκέντρωση-αναχώρηση από τον ΕΟΤ Βόλου στις 07.30.
• 09.30. Άφιξη στα Μετέωρα (περίπου 2 ώρες). Επίσκεψη –ξενάγηση και προσκύνημα στην γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου.

• 11.00 (περίπου). Στη συνέχεια θα κατεβούμε στην Καλαμπάκα.
• Επίσκεψη –γνωριμία και ξενάγηση στο μοναδικό στην Ελλάδα νέο Μουσείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο κέντρο της πόλης. Το Μουσείο έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. 

• 12.30 (περίπου). Επίσκεψη στο Κουρσούμ-Τζαμί (στη νότια είσοδο της πόλης), έργο του εξισλαμιθέντος Αρχιτέκτονα Σινάν-πασά- έργο προστατευόμενο από την UNESCO. Δίπλα του ακριβώς είναι το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη και στιχουργό. Το μουσείο λειτουργεί στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, δίπλα στον Ληθαίο ποταμό και μερικά μέτρα από το Κουρσούμ Τζαμί, πάνω από τα οθωμανικά λουτρά.

• 13.30 (περίπου). Μετάβαση στο κέντρο των Τρικάλων. Εκεί θα περιηγηθούμε το ιστορικό κέντρο, αφού διαβούμε το χαρακτηριστικό αξιοθέατο, τον Ληθαίο ποταμό, που διασχίζει την πόλη, εκεί όπου βρίσκεται η πεζοδρομημένη κεντρική γέφυρα. Θα συνεχίσουμε την οδό Ασκληπιού, θα δούμε τα νεοκλασικά κτήρια της πόλης και τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης. "Τα Τρίκαλα τα δυο στενά", το γνωστό τραγούδι του Τσιτσάνη για την παλιά πόλη των Τρικάλων μιλούσε συγκεκριμένα για τη συνοικία Βαρούσι, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο της πόλης. Θα περιδιαβούμε τη συνοικία και βεβαίως κάπου εκεί, ίσως στην παλιά αγορά, τα Μανάβικα, θα σταματήσουμε για το μεσημεριανό μας γεύμα.

• Στη συνέχεια, και εφόσον υπάρξει χρόνος και ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να επισκεφτούμε το σήμα κατατεθέν της πόλης, το Φρούριο (ανάγεται στην εποχή του Ιουστινιανού) με το ρολόι της πόλης και το υπαίθριο θέατρο. 

• Αναχώρηση γύρω στις 5.00 -5.30 μ.μ. για την επιστροφή μας στο Βόλο. 

Κόστος συμμετοχής εκδρομής 20 ευρώ. *Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα εισιτήρια στα μουσεία και η ξενάγησή τους. 

Όσοι ενδιαφέρονται για την εκδρομή μπορούν να επικοινωνούν και να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη Γραμματεία του ΛΕΒ (Κοραή 79) και στα τηλέφωνα: 24210 33938 & 24213 05753.

Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων : Με θέα στον θεσσαλικό κάμπο, πάνω από τη Καλαμπάκα, ισορροπεί η ευκολότερα προσπελάσιμη αγιομετεωρίτικη Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου - με την πολυμελή και δραστήρια γυναικεία αδελφότητα. Η απαρχή της μοναστικής ζωής στον αγιοστεφανίτικο βράχο ανάγεται στο 1192 (επιγραφή Ιερεμία). Ως επίσημοι κτήτορες της Μονής τιμώνται οι Όσιοι Αντώνιος (πρώτο μισό 15ου αι.) και Φιλόθεος (μέσα του 16ου αι.). 

Ο μικρός ναός του Αγίου Στεφάνου, που είναι μια μονόκλιτη βασιλική, κτίστηκε το 1350. Το 1545 ο ναΐσκος επεκτάθηκε και ανακαινίστηκε εν μέρει στην ιστόρηση, δια χειρός Νικολάου ιερέως. Ο σημερινός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους (1798), είναι αγιορείτικου τύπου και κοσμείται με ξυλόγλυπτα. 

Ο Ναός βομβαρδίστηκε το 1943 και τα τελευταία χρόνια επισκευάστηκε και ιστορείται από τον επιφανή σύγχρονο αγιογράφο, κ. Βλάση Τσοτσώνη. Η Τράπεζα σήμερα έχει μετατραπεί σε Μουσείο με εκθέματα τα κειμήλια της Μονής: χειρόγραφα, μεταβυζαντινές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφαντά, ξυλόγλυπτα, έργα αργυροχοΐας κ.ά. Η Μονή διακρίθηκε για την προσφορά της στους αγώνες του έθνους (υπήρξε το στρατηγείο του Μακεδονικού Αγώνα), στην ελληνική παιδεία και τα γράμματα. 

Το νέο Μουσείο Παιδείας και Πολιτισμού στην Καλαμπάκα είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Τα εκθέματα του Μουσείου σχετίζονται με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και τον νεοελληνικό διαφωτισμό. Σκοπός του μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της ελληνικής παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή. Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη. 

Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη. 

Ένα από τα σημαντικά για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά μουσεία, το Μουσείο Τσιτσάνη, λειτουργεί από πέρυσι, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες των Τρικάλων. Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται το μουσείο, «κλείνει» μέσα του μεγάλη ιστορία, καθώς εκεί λειτουργούσαν φυλακές και χαμάμ κατά την Οθωμανική περίοδο. 

Το τέμενος Κουρσούμ Τζαμί, είναι το μόνο σωζόμενο από τα πολλά οθωμανικά τζαμιά που υπήρχαν κάποτε στην πόλη των Τρικάλων. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, επειδή ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Ιδρυτής του ήταν ο Οσμάν Σαχ, γιός του Μουσταφά Πασά που παντρεύτηκε την κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α. 

Ο Οσμάν Σάχ όταν, μαζί με τη γυναίκα του, βρέθηκε διοικητής στα Τρίκαλα, έχτισε το τέμενος αυτό επειδή, κατά την παράδοση, στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε... Πιθανότερη ημερομηνία κτίσης του είναι δέκα χρόνια περίπου πριν από το θάνατο του Οσμάν Σάχ, ο οποίος τάφηκε στον γειτονικό τουρμπέ (μαυσωλείο) το 1567/8. Το Κουρσούμ Τζαμί , χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ληθαίου, περιβαλλόταν από τα άλλα ιδρύματα που έχτισε ο Οσμάν Σάχ, όπως το πτωχοκομείο, το σχολείο, ο μεντρεσές, το χάνι κ. ά. 

Από τα κτίσματα αυτά σήμερα σώζεται μόνο το τέμενος (τζαμί) και ο τουρμπές (μαυσωλείο) στο οποίο ετάφη ο Οσμάν Σάχ. Το τέμενος είναι ένα από τα 79 τζαμιά και το μοναδικό που σώζεται σε ελληνικό έδαφος που έχτισε ο ονομαστός αρχιτέκτονας του 16ου αιώνα Σινάν… Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος εκδηλώσεων.

Φρούριο: Στη βορειοανατολική άκρη της πόλης, δεσπόζει το Φρούριο, με το χαρακτηριστικό ρολόι του. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α΄ κατά τον 6ο αιώνα πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης της Τρίκκης. Πολλά τμήματα του κάστρου καταστράφηκαν κατά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, ανακατασκευάστηκαν από τους ίδιους ωστόσο πολύ σύντομα, λόγω του στρατηγικού σημείου της πόλης.

Μετά τις επαναστάσεις του 1854 και του 1878 το φρούριο επισκευάστηκε και αποτέλεσε σημαντικό άξονα ανάπτυξης και ασφάλειας για την πόλη. Στα μέσα του 17ου αιώνα στήθηκε εντός του κάστρου ένα μεγάλο ρολόι, και μαζί με τον αντίστοιχο πύργο στη Λάρισα, αποτελεί έναν από τους παλιότερους γνωστούς στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Σήμερα το Φρούριο είναι επισκέψιμο με θέα όλη την πόλη και φιλοξενεί το υπαίθριο δημοτικό θέατρο.

Βαρούσι και Μανάβικα: Οι συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα είναι οι δύο συνοικίες της παλιάς πόλης των Τρικάλων. Το Βαρούσι επί Τουρκοκρατίας έως το 1930 υπήρξε η αρχοντική συνοικία της πόλης και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο αριθμό διατηρητέων παλιών αρχοντικών της εποχής εκείνης. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες εκκλησίες της πόλης, βυζαντινές και μεταβυζαντινές, πολύ κοντά η μία στην άλλη. 

Το διάσημο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη του 1939, με το δίστιχο «στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά», αναφέρεται σε περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή αυτή. 

Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι, αποτελεί η συνοικία Μανάβικα, με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η συνοικία παλιότερα στέγαζε τα πορνεία της πόλης και αργότερα τη λαχαναγορά, ενώ σήμερα στεγάζει κυρίως παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια και καφέ.

Subscribe στο YoutTube Channel

Κάντε Like στη σελίδα μας!